diumenge, 20 de febrer del 2011

1963, l'any decisiu per a la consolidació de la Nova Cançó


Des del punt de vista social es pot dir que la Nova Cançó neix el 1963 perquè es produeix un augment significatiu de públic, la qual cosa palesa que veritablement el manifest de Lluís Serrahima tenia sentit: hi havia ganes de cantar les nostres cançons i ganes de sentir-les i, fins i tot, d’acompanyar-les; malgrat que, com és natural, cantar en català no era pas tant diferent de cantar en castellà o francès, és a dir, també es versionaven les cançons d’altres idiomes. Si era normal sentir en castellà “Cheek To Cheek” també havia de ser normal sentir en català “Le plat pays”.

El 24 de gener de 1963 es va fer una matinal el Teatre Romea per primer cop. Cal dir que un dels qui fa aquest treball, després de fer cua es va es va quedar al carrer sense poder entrar, va ser una mescla de frustració per no entrar i de goig d’adonar-se l’èxit de la convocatòria perquè vam ser tants els qui no van poder entrar que la funció es va repetir el diumenge següent. Al Romea hi varen cantar doncs Els Setze Jutges i Raimon, una de les cançons que va cantar va ser "Al vent", encara que l'enregistrament que hi hem posat és posterior.

Per altra banda, a partir de 1963 serà determinant el suport rebut des de diversos mitjans de comunicació, sobretot premsa i ràdio. Pel què fa a la premsa, diverses publicacions obriren les portes a la Cançó, amb articles o recencions de les actuacions i, en alguns casos, seccions dedicades exclusivament al nou fenòmen (com la signada per Lluís Permanyer i Carme Vilaginés a la revista Serra d'Or). Però sobretot cal destacar el paper que tingueren alguns professionals del món de la ràdio, com és el cas de Salvador Escamilla, el qual realitzà una gran tasca de difusió des dels seu programa Radioscope, emès des de Ràdio Barcelona.

El mateix any es va produir el que en podríem dir el salt mediàtic de la Nova Cançó, amb la participació de Raimon al famós Festival de la Cançó Mediterrània. Tot just Edigsa acabava de publicar el seu primer EP, del qual se'n vengueren uns 40.000 exemplars. No cal dir que Raimon esdevingué la primera figura realment popular de la cançó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada