dijous, 17 de febrer del 2011

Hotel Colón (Premis Santa Llúcia) i Fòrum Vergés

El 1962 Els Setze Jutges actuen a Castelló i coneixen al jove Ramon Pelegero, és a dir, Raimon. Impressionats per les seves cançons, es posen a treballar perquè sigui conegut a Barcelona. Amb l'ajuda econòmica de l'escriptor Joan Fuster, Raimon viatjarà a la capital catalana, on actuarà per primera vegada davant del públic el 13 de desembre d'aquell mateix any, a l'Hotel Colón, durant l'acte de concessió dels Premis de Santa Llúcia, un important certamen de literatura catalana.

Tot just dos dies després, el 15 de desembre, tingué lloc el seu segon èxit. En aquesta ocasió actuarà a local del Fòrum Vergés, juntament amb altres membres dels Setze Jutges, en una mena de festival presentat per Jaume Picas, un gran emprenedor en el món del disc i de la cançó.
Vista de l'antic Forum Vergés
Situat al carrer Rosselló, cantonada amb Balmes, el Fòrum Vergés fou un espai promogut pels jesuïtes de Catalunya i les antigues Congregacions Marianes que tingué una important repercussió en la vida social i cultural barcelonina durant el franquisme. Inicià les seves activitats l'any 1957, i ben aviat es convertí en un espai de reunió per als joves universitaris de Barcelona: s'hi emetien les pel·lícules que no estaven a les cartelleres dels cinemes de la ciutat, es representaren per primera vegada obres de Brecht i Camus, s'hi realitzaren activitats a favor de la llengua catalana i actuacions musicals de tot tipus. Sobretot durant la dècada dels seixanta, adquirirà un fort caràcter polític d'oposició al règim franquista. Amb l'arribada de la democràcia el Fòrum Vergés va desaparèixer. Actualment, el local l'ocupa l'IDEC/UPF, que destina la seva tasca al desenvolupament d'estudis superiors i d'altres activitats culturals.
Lluís Serrahima ens diu que Raimon ha estat sense cap mena de dubte el valor més gran de la Nova Cançó, tant per la seva actitud cívica com per la seva llarguíssima trajectòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada